A les ràdios locals, a més d’excel·lents i veterans professionals, també hi trobem sovint les primeres fornades de periodistes que surten de les facultats. Joves comunicadores i comunicadors que fan les seves primeres passes en el món laboral o, de vegades, fins i tot mentre estudien. Periodistes que, en ocasions, arribaran a fer-se un nom més endavant en una emissora de caire nacional o, potser, estatal. En aquest sentit, les emissores locals són, han estat i seran una escola fantàstica i un trampolí de luxe per a professionals coneguts i reconeguts, a més d’una xarxa absolutament necessària per a la comunicació al país.
És el cas de Gemma Nierga, per exemple. Aquesta coneguda periodista, que avui presenta el Cafè d’idees a TVE i a Ràdio 4, es va donar a conèixer el 1984 com a copresentadora d’un programa de cinema a Ràdio Vilassar de Dalt. Segurament gràcies a aquesta experiència, només un any després, el 1985, Nierga fitxava per Cadena 13. I, el 1989, ja s’incorporava a Ràdio Barcelona, d’on passaria a l’àmbit estatal fent-se càrrec de La Ventana, a la Cadena SER, entre 1997 i 2012.
Una altra gran comunicadora catalana, Sílvia Cóppulo, va córrer una sort semblant. Cóppulo es va iniciar a principis dels anys 80 al mitjà radiofònic després d’aprovar les oposicions que convocava Ràdio Mataró, la ciutat on va néixer. Des d’allà, el 1983 es va incorporar a Ràdio Sabadell i, només un any després, el 1984, ja va fitxar per Catalunya Ràdio, la casa on ha desplegat el gruix de la seva carrera i on s’ha arribat a fer un lloc destacat en la comunicació al nostre país.
Una altra professional que ha crescut a l’emissora pública catalana és Marta Romagosa, actualment al capdavant del Catalunya al dia de Catalunya Informació. Nascuda a Cornellà de Llobregat el 1967, Romagosa va començar a l’emissora d’aquest municipi del Baix Llobregat. Hi feia tàndem amb una altra coneguda professional, Rosa Quitllet, avui a Ràdio 4.
A continuació, un fragment de La musa de la setmana, el programa que feien Romagosa i Quitllet a Ràdio Cornellà a principis dels anys 80:
Si el 1987 Quitllet fa el salt a Ràdio Barcelona des de Ràdio Cornellà, en el cas de Marta Romagosa és el 1988 quan aquesta periodista passa de l’emissora municipal a Ràdio Tràfic de Cadena Catalana i, d’allà, a ser corresponsal del Baix Llobregat per a Catalunya Ràdio.
Els de Romagosa, Quitllet, Nierga o Cóppulo són quatre exemples, només. I és que són moltíssimes les professionals de la ràdio que han començat les seves respectives carreres radiofòniques a les desenes d’emissores locals que hi ha a Catalunya. Emissores, la majoria de titularitat municipal, que, com recull aquest article de La Xarxa, comencen a sorgir ara fa més de tres dècades i que avui representen, a més del trampolí que hem volgut explicar aquí, també un dels actius principals de la comunicació pública d’aquest país.