“Sabies que només el 7’5% dels referents culturals en llibres de text són dones? Som-hi, canviem la història!”. Així de contundents es mostren Marta Palencia i Sílvia Aranda al web del projecte que comparteixen: www.mujereslila.com (el trobareu directament a youtube aquí: https://www.youtube.com/@MUJERESLILA). Es tracta d’una iniciativa de vídeo i de podcast que consisteix en recollir la història de dones científiques, emprenedores, artistes i pioneres en general.
El projecte, que va començar el 2020 i que ja compta amb més d’un centenar de biografies femenines, ha passat per diferents fases. “La idea ve de quan jo treballava a Ràdio Barcelona, al programa Connectats, on hi feia una secció de dones pioneres”, explica Marta Palencia. “Durant el confinament, la Sílvia Aranda, actriu i creativa, i jo mateixa, vam pensar de donar més cohesió i força a aquesta idea, i va ser aleshores quan vam crear el Podcast lila“, comenta.
Com el seu propi nom indica, van començar només amb àudio. “Però ens trobem que cada cop tenim més força, i per això, una mica més endavant, comencem els vídeopodcasts, que en un primer moment bategem amb el nom de Cosas de mujeres, però que avui ja definitivament anomenem Mujeres lila“, diu Palencia.
La finalitat del projecte és molt clara. “Volem fer divulgació lila, donar a conèixer les biografies de grans dones de la història, i també de l’actualitat”.
Entre la nòmina de científiques, artistes i emprenedores que desfilen per Mujeres lila hi ha noms més coneguts com Marie Curie, Virginia Woolf, Coco Chanel o Maria Montessori, però la majoria són dones absolutament desconegudes per a la majoria de la gent. Hi trobem des de la inventora del renta-vaixelles, Josephine Garis Cochrane, fins a a la química i precursora de l’ecologia moderna, Ellen Shallow, passant per la científica física nuclear Lise Meitner o la Premi Nobel de Medicina Barbara McClintock, entre moltíssimes d’altres.
“Estem molt il·lusionades amb Mujeres lila, que està creixent però que ha de créixer molt més, perquè cal que les dones joves tinguin referents”, explica Marta Palencia, que també posa l’èmfasi en una novetat del projecte: “Ara hem començat a fer també les xerrades lila, que són conferències d’uns quaranta minuts de durada que fem per temàtiques. N’hem fet un parell per a Ajuntaments, però volem fer-les extensives també a l’àmbit educatiu”, conclou.