Aquest proper mes de juliol fa 90 anys que Ràdio Vilanova, la primera emissora que es va establir a la comarca del Garraf, rebia la concessió governamental, amb l’indicador EAJ-35. Tot i aquesta efemèride, cal dir que l’emissora ja havia començat a emetre uns mesos abans, el novembre de 1932, amb motiu de la constitució de la Fira de Barcelona d’aquell any. En aquell acte parlà Francesca Galceran, una noia que havia ajudat a fer les proves de so, perquè segons el creador de l’emissora, Josep Maria Cucurella, la veu masculina no s’entenia prou clara i una sonoritat femenina donava un senyal millor.
En ser constituïda oficialment, Ràdio Vilanova amplià l’horari i, com és freqüent, acompanyà la nova estació amb la creació de la revista Ràdio Vilanova. Aquell mateix 1933, ara fa 90 anys, a Ràdio Vilanova i la Geltrú hi començà a treballar una joveneta Núria Fraire, nascuda a la població el 1920, i estudiant de català, mecanografia, taquigrafia i nocions d’infermeria. Quan arriba a la ràdio tot just té 13 anys, i s’hi presenta perquè ha sentit a dir que busquen locutores. Fa les proves pertinents i resulta escollida. La seva feina sovint es limita a posar música, o els dissabtes, fer el programa infantil, però té l’ocasió de formar part d’una retransmissió del carnaval de Vilanova per tot Catalunya, ja que s’emet conjuntament amb Ràdio Barcelona i Ràdio Reus.
A finals de 1934 Ràdio Vilanova, en disposar de línies microfòniques, passa música de pel·lícules sonores (amb èxit d’audiència), i també retransmet La Paraula, des de Radio Barcelona. Just en aquest any, entra com a segona locutora i companya de Núria Fraire, Candelària Simón, també filla de la població, on havia nascut el 1916 procedent d’una família de la Vall d’Aran. La seva comesa a la ràdio és el programa femení, habitual en la majoria d’emissores, a més de cobrir els torns de diumenges i festius. Sembla que entre els seus dots comunicatius també hi entra una capacitat per a la parapsicologia, activitat a la que es dedicarà al deixar la ràdio el 1938.
Quan es produeix la rebel·lió feixista, ja el mateix 19 de juliol del 36, el POUM confisca Ràdio Vilanova i la Geltrú, i després de múltiples espoliacions i canvis de mans polítiques, el novembre de 1938 li cau un llamp i l’estació deixa de funcionar.
Avui i des de 1989 la ràdio municipal de Vilanova i la Geltrú es diu Canal Blau FM. Podem escoltar la Montse Balada en el seu programa ‘Embaladits’