Aquest mes de juny se celebren els 40 anys del naixement de Catalunya Ràdio. Dues de les primeres veus que van sonar van ser la de Pepa Palau i també la d’Àngels Bronsoms, que es pot escoltar a continuació:
Per Catalunya Ràdio hi han passat desenes i desenes de professionals femenines. Entre les primeres destaca Eva Algarra, cap d’informatius de l’emissora entre 1983 i 1984 i, posteriorment, corresponsal a Ginebra, Londres i Washington [foto inicial].
Un altre nom destacat és el de Cristina Ferrer, que del 1993 fins el 1996 va exercir de cap de programes i gestió de l’àrea de continguts de les emissores de la Generalitat. Nascuda a Reus el 1957, la història de Ferrer amb la ràdio es remunta a la seva època d’estudiant. Mentre estudia Periodisme a la UAB, s’encarrega de la informació cultural a Ràdio Reus, que la contracta el 1978, circumstància que li dona l’empenta per assolir major responsabilitat a l’emissora. “En les primeres eleccions de la Transició donava suport local des de la FM, però va caure la connexió de la SER i vaig haver d’improvisar per tirar endavant la informació per la OM”, explica Ferrer. Aviat es convertirà en una professional de referència presentant les nits d’eleccions, com les de 1982, en què segueix molt de prop l’escrutini comandant els equips delegats, perquè arriba a ser cap d’informatius de Ràdio Reus. A l’emissora del Baix Camps s’hi estarà fins el 1983, com a cap de redacció d’informatius. Quan Jordi Costa marxa a Catalunya Ràdio, per fer-se càrrec de la direcció, s’endú a Cristina Ferrer, que serà una de les fundadores de l’emissora de la Generalitat.
La primera dona nomenada directora de Catalunya Ràdio, però, no arriba fins el 2004, amb Montserrat Minobis, que s’hi estarà fins l’any següent, el 2005. Nascuda a Figueres, Minobis entra a Ràdio Popular de Figueres als 19 anys. Del 1974 al 1976 treballa a Radio España de Barcelona, des d’on passa a l’emissora comercial de RNE (Radio Peninsular), a RNE i a Ràdio 4. Minobis sap adaptar-se al moment de la Transició per proposar espais amb nous temes i fer-se un lloc en el panorama radiofònic. Conductora de tota mena de formats, va ser també fundadora de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya i degana del Col·legi de Periodistes (2001-2004).
Encara en càrrecs directius, entre els noms femenins destacats de Catalunya Ràdio cal esmentar el de Rita Marzoa, que va ser nomenada Consellera de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals el juliol de 2015.
Però no només hem de parlar de la direcció de l’emissora, és clar, perquè la història de Catalunya Ràdio s’ha bastit també amb la feina i l’expertesa de locutores i periodistes (entre les quals destaquen noms com Àngels Barceló, Fina Brunet, Araceli Bruch, Adelina Castillejo, Neus Bonet, Mònica Terribas, Tatiana Sisquella, Sílvia Cóppulo, Mariola Dinarès, Laura Rosel, Marta Romagosa… i tantíssimes d’altres), però també de guionistes, productores, tècniques de so… A totes elles, i també als companys que treballen o han treballat a l’emissora, des de Dones a les ones els desitgem…
… PER MOLTS ANYS! 🥂